Juodgrūdžių aliejus, nefiltruotas, ekologiškas

11,19 

„Ölmühle Solling“ šalto spaudimo ekologiškas nefiltruotas egiptietiškų juodgrūdžių (arba juodojo kumino, lot. Nigella Sativa) aliejus. Nerafinuotas ir nedezodoruotas. Jame yra vertingų skendinčių kietųjų medžiagų, kurios neištirpsta ir dėl lengvumo plūduriuoja aliejuje. Turi daug polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ir eterinių aliejų.

Augalas labiausiai būdingas Egiptui ir Sirijai. Aliejus yra kartoko, aštroko, graužiančio, šiek tiek į kmyną panašaus skonio. Vartojamas mitybai praturtinti (apie 1 arbatinį šaukštelį per dieną), kosmetikoje ir liaudies medicinoje. Jei mėgstate juodgrūdžių aliejaus skonį, tinka gardinti salotas, sriubas ir šaltus patiekalus. Kadangi dominuoja polinesočiosios riebiosios rūgštys, aliejus gana jautrus temperatūrai. Kosmetikoje galima naudoti esant aknei, jautriai, sudirgusiai, niežtinčiai, sausai, suskeldėjusiai, pleiskanojančiai odai, galima patepti vabzdžių sukąstas vietas.

Pristatymas 3-9 darbo dienos

Aprašymas

Patogiame tamsaus stiklo butelyje su piltuvėliu. Laikyti vėsioje tamsioje vietoje. Atidarius suvartoti per trumpą laiką. Prieš vartojant suplakti.

Sudėtis

Sudedamosios dalys: ekologiškas egiptietiškų juodgrūdžių aliejus.

Maistinė vertė

Maistinė vertė (100 g):
Energinė vertė 3646 kJ/869 kcal
Riebalų 98 g
   iš jų sočiųjų 14.7 g
   iš jų mononesočiųjų 23.5 g
   iš jų polinesočiųjų 59.8 g
Angliavandenių 0.2 g
   iš jų cukrų 0.1 g
Baltymų 0.7 g
Druskos <0.01 g

Augalinius aliejus geriausia laikyti tamsiuose buteliuose, sandariai uždarytus ir vėsioje vietoje. Todėl aliejaus butelio nestatykite ant palangės ir nelaikykite vietoje, apšviestoje tiesioginiais saulės spinduliais. Aliejui kenkia ultravioletiniai spinduliai, deguonis ir šiluma, nuo ko jis greitai sugenda ir apkarsta. Nekaupkite per didelių aliejaus atsargų, turėkite tik tiek, kiek sunaudosite per pusę metų. Laikant normaliomis, rekomenduojamomis sąlygomis, šalto spaudimo augaliniai aliejai (su retomis išimtimis) yra tinkami naudoti 9-12 mėnesių.

Kadangi Lietuvos ir ES įstatymai leidžia gamintojams ir pardavėjams rašyti apie maisto produktų įtaką sveikatai tik specifinius, sunormintus teiginius, besidomintiems siūlome skaityti specialią literatūrą. Kaip rodo mūsų ieškojimai šioje srityje, labai išsami, įdomi ir naudinga knyga apie įvairių aliejų poveikį žmogaus sveikatai yra Udo Erasmus „Fats that Heal Fats that Kill“, Alive Books, Canada 1993.

Pagal S. Krist, G. Buchbauer, C. Klausberger vokišką enciklopedinį leidinį „Lexikon der pflanzlichen Fette und Oele“ (Springer-Verlag, Wien 2008) juodgrūdžių aliejaus sudėtyje yra: 2% omega-3 riebiųjų rūgščių, 50-60% omega-6, apie 23% mononesočiųjų, sočiųjų – iki 20%, eteriniai aliejai (tarp jų thymoquinone), tokoferolis, fitosterolai, flavonoidai, saponinai, alkaloidai, amino rūgštys, karotenoidai. Geras vitamino E šaltinis: alfa-tokoferolio ~30, gama-tokoferolio ~20 mg/100 g.

Dėl teigiamo poveikio naudotas jau senovės Egipte, Vidurio Rytų ir Pietų Azijos tradicinėje medicinoje. Juodgrūdės vaistingosios savybės minimos Senajame Testamente, Islamo pranašo Mohameto pranašystėse.

Sužinokite daugiau:
– (angliškai) http://www.news-medical.net/news/2009/04/20/48491.aspx

UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus