Kokosų aliejus gaminimui, ekologiškas

12,99 

„Biona“ ekologiškas kokosų aliejus gaminimui, neutralaus skonio. Tinka kepimui, virimui, skrudinimui. Kaitinimo metu nesusiformuoja kenksmingų medžiagų ar laisvųjų radikalų.

Aliejus sukietėja žemiau 18°C ir tampa skystu aukštesnėje nei 24°C temperatūroje.

Pristatymas 3-9 darbo dienos

Kategorijos: , ,

Aprašymas

Sudėtis

Sudedamosios dalys: ekologiškas kokosų aliejus.

Gaminamas su įranga, kurioje būna riešutų, sezamo sėklų ir sojos.

Maistinė vertė

Maistinė vertė (100 ml) 3776 kJ/894 kcal: riebalų 100 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 81.5 g).

Skaitykite daugiau:
– Kokosų aliejus: viskas nuo A iki Z ir 31 panaudojimo būdas

Didžiąją dalį kokosų aliejaus sudaro sočiosios riebiosios rūgštys. Kokosų aliejus skiriasi nuo kitų aliejų savo struktūra. Gyvuliniai riebalai (išskyrus sviestą) ir dauguma augalinių aliejų yra ilgos grandinės riebiosios rūgštys, kokosų aliejus susideda iš vidutinio ilgio grandinės riebiųjų rūgščių (trigliceridų). Dėl tokios struktūros kokosų aliejus labai greitai pasisavinamas organizmo: iš karto suteikia energijos, nenusėda jame kaip riebalinis sluoksnis. Kokosų aliejus ilgai palaiko sotumo jausmą. Tinkamas norintiems suliesėti. Taip pat labai tinkamas sportuojantiems ar dirbantiems fizinį darbą.

Anksčiau buvo manyta, kad visi sotieji riebalai didina cholesterolį. Lietuvoje netgi šiandien galima išgirsti patarimų vengti kokosų aliejaus dėl cholesterolio rizikos. Tačiau šiandien mokslo įrodyta ir plačiai pripažinta, kad cholesterolio esama tik gyvulinės, o ne augalinės kilmės produktuose.

Pagal S. Krist, G. Buchbauer, C. Klausberger vokišką enciklopedinį leidinį „Lexikon der pflanzlichen Fette und Oele“ (Springer-Verlag, Wien 2008) kokosų aliejaus sudėtyje yra įvairių sterolių, daugiausia iš jų tokotrienolio.

Augaliniai steroliai (stanoliai) padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Teigiamas poveikis atsiranda per parą suvartojant ne mažiau kaip 0.8 g augalinių sterolių (stanolių). Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.

Kokosų aliejaus sudėtis pagal riebiąsias rūgštis:
6:0 kaprono rūgštis 0,8 %
8:0 kaprilo rūgštis 10,1 %
10:0 kaprino rūgštis 5,9 %
12:0 laurino rūgštis 49,1 %
14:0 myristino rūgštis 19,5 %
16:0 palmitino rūgštis 7,5 %
18:0 stearino rūgštis 2,6 %
18:1 oleino rūgštis 4,7 %
18:2 linolio rūgštis 0,7 %

Iš šių riebiųjų rūgščių tik myristino ir palmitino rūgštys gali skatinti organizmą gaminti daugiau cholesterolio. Laurino, kaprono, kaprilo, kaprino, linolio – mažina; stearino ir oleino – veikia neutraliai.

Kokosų, kaip ir palmių, aliejus yra puikus pakaitalas hidrintiems riebalams konditerijoje. Konditerijoje plačiai naudojami hidrinti nesočiosiomis rūgštimis turtingi pigesni vietinių kultūrų aliejai (sojų, rapsų, saulėgrąžų). Jie yra labai patrauklūs kainos, skonio ir laikymo trukmės prasme, tačiau hidrinant nesočiuosius riebalus susidaro sveikatai itin kenksmingos transriebiosios rūgštys. Vietinių gamintojų (ypač JAV) protekcionistinė veikla buvo viena priežasčių, kodėl apie palmių ir kokosų aliejus paskleista tiek moksliškai nepagrįstos neigiamos informacijos.

Kokosų aliejus labai vertinamas ir kaip sviesto pakaitalas, kuris neturi cholesterolio. Taip pat todėl, kad ant jo galima kepti aukštoje temperatūroje. Tačiau verta prisiminti, kad maistas, pagamintas aukštoje temperatūroje, nėra sveikas iš principo. Todėl rekomenduojame:
– kepti tik ant kepimui tinkamo aliejaus (kokosų, raudonųjų palmių, keimui tinkamo saulėgrąžų aliejaus, žemės riešutų ar ghi),
– kaitinant neviršyti 180°C,
– nelaikyti keptuvės su įkaitintais riebalais, bet iš karto sudėti kepamus produktus ir juos kepti maksimaliai trumpai.
Gruzdintuvėje kokosų aliejus gali įgauti rusvą spalvą, nes sudega likę riešuto baltymų pėdsakai ir nusėda ant dugno. Riebalus sekančiai gruzdinimo partijai galima nupilti – jie vėl bus skaidrūs.

UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus