Jis yra labai maistingas, o reguliarus valgymas gali sustiprinti keletą jūsų sveikatos aspektų. Pavyzdžiui, nustatyta, kad jogurtas sumažina širdies ligų ir osteoporozės riziką, taip pat padeda reguliuoti svorį.
Jame yra baltymų, kalcio, gausu organizmui itin naudingų gerųjų bakterijų, kurios yra atsakingos ne tik už mūsų virškinimo sistemos veiklą, bet ir už viso organizmo gerovę. Jos padeda stiprinti imuninę sistemą, kovoja su potencialiais pavojais ir apsaugo nuo nemalonių bei skausmingų uždegimų. Žinoma, viena svarbiausių jų funkcijų – užtikrinti tinkamą žarnyno gleivinės mikroflorą.
Kokių bakterijų randama jogurte?
Jogurte daug pieno rūgšties bakterijų arba bifidobakterijų. Visi šie mikroorganizmai, t.y. gerosios bakterijos, tokios kaip pieno rūgšties bakterijos arba bifidobakterijos, kurių nauda žmogaus organizmui yra didžiulė, dar vadinamos probiotikais. Rekomenduojama vartoti ir probiotikus ir prebiotikus. Pastarieji yra gerųjų žarnyno bakterijų maistas ir viena iš sudedamųjų dalių, skatinančių tų bakterijų fermentų gamybą ir pagalbą mūsų sveikatai.
Štai keletas probiotikų pavyzdžių
– Lactobacillus – plonosiose žarnose gyvenančių pieno rūgšties bakterijų rūšis. Dažniausiai randamos
pieno produktuose ir fermentiniuose daržovių gaminiuose. Šios bakterijos – pailgų lazdelių formos. Daugybė skirtingų Lactobacilus genties rūšinių atmainų naudojamos jogurtų gamyboje. Kiekviena atmaina turi individualių ypatybių. Pavyzdžiui, jau oficialiais tyrimais patvirtinta, kad Lactobacillus casei atmaina Shirota gali reguliuoti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą ir mažinti riziką susirgti vėžiu.
– Bifidobacterium – bifidobakterijos, gyvenančios storojoje žarnoje. Dažniausiai terminas „gerosios
bakterijos“ asocijuojasi su pieno rūgšties bakterijos, tačiau tik 0,1 proc. visų žarnyno bakterijų sudaro pieno rūgšties bakterijos. Bifidobakterijos sudaro net 10 proc. ir yra pagrindinės gerosios bakterijos.
– Kokai – rutulinės bakterijos. Jos nuo Lactobacillus ir bifidobakterijų atmainų skiriasi tuo, kad sugeba reguliuoti žarnyno pusiausvyrą net tada, kai yra žuvusios.
Nauda
Probiotiniai produktai dėl sudėtyje esančių gerųjų bakterijų sintetinamų fermentų suteikia begalinę naudą, pavyzdžiui, imuninės sistemos sužadinimas, žarnyno funkcijų normalizavimas, antibakterinis poveikis ir cholesterolio mažinimas. Tik kiekvienos atmainos bakterijos gamina savitus fermentus. Kitaip tariant, gaunama nauda priklauso nuo bakterijų atmainos. Išbandykite įvairias pieno rūgšties bakterijų atmainas, kurios priklauso Lactobacillus, bifidobakterijoms arba kokams, kad išsirinktumėte tik jums naudingiausias.
Tačiau probiotikai ne visada yra naudingi žarnyno bakterijoms ir žarnyne jie išbūna ne ilgai. Dėl to vis labiau įsitvirtina prebiotikų vartojimas.
Apie gerąsias jogurto sąvybes
Gausu svarbių maistinių medžiagų
Jogurtas suteikia beveik visas maistines medžiagas, kurių reikia jūsų organizmui. Jame ypač daug kalcio, B grupės vitaminų ir mikroelementų.
Jame daug baltymų – jogurtas, ypač graikiškas, turi labai daug baltymų. Baltymai yra naudingi apetitui ir svorio valdymui.
Naudingas virškinimo sisitemai
Kai kuriuose jogurto tipuose yra probiotikų, kurie gali pagerinti virškinimo sveikatą, sumažindami įprastų virškinimo trakto sutrikimų, tokių kaip pilvo pūtimas, viduriavimas ir vidurių užkietėjimas, simptomus.
Gali sustiprinti imuninę sistemą
Jogurtas suteikia probiotikų, vitaminų ir mineralų, kurie visi gali sustiprinti imuninę sveikatą ir užkirsti kelią tam tikroms ligoms.
Gali būti naudingas širdžiai
Nepriklausomai nuo riebalų kiekio, jogurtas, atrodo, yra naudingas širdies sveikatai, nes padidina DTL (gerąjį) cholesterolio kiekį ir sumažina kraujospūdį.
Gali padėti reguliuoti svorį
Jogurte yra daug baltymų, kurie yra labai sotūs ir gali pagerinti jūsų mitybą. Abu šie aspektai padeda reguliuoti svorį.
Tačiau jogurtas tinka ne visiems
Netoleruojantiems laktozės.
Pavartojus pieno produktų, jie sukelia įvairius virškinimo simptomus, tokius kaip pilvo skausmas ir viduriavimas. Todėl tiems, kurie netoleruoja laktozės, gali tekti privengti jogurto.
Alergija pienui
Pieno produktuose yra kazeino ir išrūgų, kurie yra baltymai, kuriems kai kurie žmonės yra alergiški. Tokiais atvejais pienas sukelia reakciją nuo dilgėlinės ir patinimo iki gyvybei pavojingos anafilaksijos.
Pridėtinis cukrus
Daugelyje jogurto rūšių yra daug pridėtinio cukraus, ypač tų, kurie pažymėti kaip turintys mažai riebalų. Perteklinis cukraus suvartojimas yra susijęs su keliomis sveikatos problemomis, įskaitant diabetą ir nutukimą.
Kaip išsirinkti geriausią jogurtą savo sveikatai?
Paprastas, nesaldintas, tokios rūšies jogurtas yra geras pasirinkimas, nes jame yra minimaliai ingredientų be jokio pridėtinio cukraus. Jie gali būti maišomi su kitais maistinių medžiagų turinčiais priedais, tokiais kaip riešutai, sėklos ir vaisiai. Nesvarbu, ar pasirinksite mažai riebalų turintį jogurtą, ar riebų, tai yra asmeninis pasirinkimas. Riebesniuose gali būti daugiau kalorijų, tačiau juose gausu maistinių medžiagų ir jie gali būti labiau patrauklūs tiek skoniu, tiek sotumu. Taip pat ieškokite jogurtų, kuriuose yra gyvų ir aktyvių kultūrų, kad įsitikintumėte, jog gausite sveikatą stiprinančių probiotikų užtaisą.
No posts found!
Pokalbis apie vantas ir pirties naudą
Prietarui vantas rišti iki Joninių – Antanas nesutinka, nes iki Joninių dar nebūna subrendę lapeliai. Vantas ruošti žiemai…
Pajūryje dirbančios vaistininkės patarimai: poilsiaujant svarbu nepamiršti saiko ir vandens
Kaip elgtis, kad poilsiaujant prie Baltijos jūros netektų susidurti su mažesniais ar didesniais negalavimais? Pajūryje veikiančios vaistinės vaistininkai…
Nuo senovės tradicijų iki šiandienos inovacijų: kaip namuose gamintus ledus paversti sveiku desertu?
Ledai – vienas populiariausių pasaulio desertų. „World Population Review“ duomenimis, daugiausiai ledų yra suvartojama Naujojoje Zelandijoje. Vidutiniškai per metus…