Argano riešutų aliejus, ekologiškas

16,19 

„Ölmühle Solling“ ekologiškas šalto spaudimo neskrudintų argano riešutų (lot. Argania spinosa L.) aliejus tinka ruošti maistą ir naudoti kaip kosmetikos priemonę. Taip pat naudojamas norint pagerinti kasdienės mitybos racioną. Turi daug mononesočiųjų riebiųjų rūgščių. Nerafinuotas ir nedezodoruotas.

Arganų aliejus vadinamas skystuoju Maroko auksu. Riešutus tradiciškai renka berberų moterys rankomis nuo 5-6 metrų aukščio argano medžių, augančių Maroke. Aliejus spaudžiamas iš neskrudintų riešutų.

Pristatymas 3-9 darbo dienos

Aprašymas

Tinka šaltiems ir karštiems patiekalams ruošti, o ypač ruošiant makaronų padažus, įvairius mirkalus, salotas, žuvies ir mėsos patiekalus. Viduržemio jūros daržovių patiekalams, avių ir ožkų sūriui bei mėsai suteikia egzotiško Maroko virtuvės skonio. Atsižvelgiant į riebalų rūgščių sudėtį (didžiąją dalį sudaro mononesočiosios riebalų rūgštys) arganų aliejus tinka net kepimui, jeigu nebūtų toks brangus…

Patarimas: užlašinkite keletą lašelių aliejaus ant jau paruošto patiekalo. Savito, riešutų kvapo arganų aliejus patiekalams suteiks ypatingą gamą.

Argano riešutų aliejus plačiai naudojamas ir kosmetikoje. Dėl drėkinančio ir elastingumo suteikiančio poveikio apsaugo odą nuo išdžiuvimo.

Patogiame tamsaus stiklo butelyje su piltuvėliu.

Sudėtis

Sudedamosios dalys: ekologiškas neskrudintų argano riešutų aliejus.

Maistinė vertė

Maistinė vertė (100 g) – 3700 kJ/900 kcal: riebalų 100 g (iš jų sočiųjų 19.3 g, mononesočiųjų 46.2 g, polinesočiųjų 34.5 g), angliavandenių 0 g (iš jų cukrų 0.0 g), baltymų 0 g, druskos 0 g.

Augalinius aliejus geriausia laikyti tamsiuose buteliuose, sandariai uždarytus ir vėsioje vietoje. Todėl aliejaus butelio nestatykite ant palangės ir nelaikykite vietoje, apšviestoje tiesioginiais saulės spinduliais. Aliejui kenkia ultravioletiniai spinduliai, deguonis ir šiluma, nuo ko jis greitai sugenda ir apkarsta. Nekaupkite per didelių aliejaus atsargų, turėkite tik tiek, kiek sunaudosite per pusę metų. Laikant normaliomis, rekomenduojamomis sąlygomis, šalto spaudimo augaliniai aliejai (su retomis išimtimis) yra tinkami naudoti 9-12 mėnesių.

Kadangi Lietuvos ir ES įstatymai leidžia gamintojams ir pardavėjams rašyti apie maisto produktų įtaką svaikatai tik specifinius, sunormintus teiginius, besidomintiems siūlome skaityti specialią literatūrą. Kaip rodo mūsų ieškojimai šioje srityje, labai išsami, įdomi ir naudinga knyga apie įvairių aliejų poveikį žmogaus sveikatai yra Udo Erasmus „Fats that Heal Fats that Kill“, Alive Books, Canada 1993.

Pagal S. Krist, G. Buchbauer, C. Klausberger vokišką enciklopedinį leidinį „Lexikon der pflanzlichen Fette und Oele“ (Springer-Verlag, Wien 2008) didžiąją dalį argano riešutų aliejaus sudaro mononesočiosios riebalų rūgštys, todėl aliejus gana stabilus. Geras vitamino E šaltinis: alfa-tokoferolio ~69 mg/100 g (rekomenduojama dienos norma 12 mg/100 g). Šalto spaudimo arganų aliejus turtingas įvairiais augaliniais steroliais – daugiausiai turi delta7-sterolio (~48 mg/100 g).

Augaliniai steroliai (stanoliai) padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Teigiamas poveikis atsiranda per parą suvartojant ne mažiau kaip 0.8 g augalinių sterolių (stanolių). Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.

UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus