Vištiena – visame pasaulyje populiari mėsos rūšis, iš kurios gaminama daugybė patiekalų ir kasdienių užkandžių. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vištiena priskiriama liesesnės mėsos kategorijai ir turi vertingų aminorūgščių, visaverčių baltymų bei kitų medžiagų. Tačiau renkantis ją svarbu atkreipti dėmesį į etiketes, rinktis ekologiškuose ūkiuose ir be antibiotikų augintą paukštieną. Gydytoja atskleidžia, dėl kokių priežasčių be antibiotikų auginta vištiena laikoma sveikatai palankesne. Tuo tarpu „Rimi‘ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kai išsirinkti kokybišką vištieną, ir kaip, ypač vasaros metu, ją tinkamai laikyti namuose. Norintys sutaupyti savaitgalį turėtų atkreipti dėmesį ir į specialią akciją, kuri vištienos leis įsigyti su 50 proc. nuolaida. 

Valgyti vištienos odelių nepataria

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vištiena laikoma sveikatai palankesne mėsa, nes joje yra mažiau riebalų, daugiau lengvai virškinamų ir pasisavinamų baltymų bei kitų reikalingų mineralų ir vitaminų.

„Vištiena – gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių šaltinis. Vertingiausia ir liesiausia jos dalis – krūtinėlė, o valgant petelius, šlauneles arba sparnelius patartina pašalinti nuo jų riebią odelę. Nors kai kurie keptos vištienos odelę laiko tikru delikatesu, tačiau joje gausu sočiųjų riebalų. Sveikatai palankiausias vištienos paruošimas – lėtai ją kepant ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže, arba gaminant garuose“, – primena E. Gavelienė.

Geriausias pasirinkimas – paukštiena be antibiotikų

Gydytoja dietologė E. Gavelienė pastebi, kad neretai savo sveikata besirūpinančių žmonių dėmesį patraukia ir specialus vištienos ženklinimas: „užauginta be antibiotikų“.

Antibiotikų naudojimas paukštininkystėje – viena iš priežasčių, dėl kurių itin sparčiais tempais visame pasaulyje auga gyventojų atsparumas antibiotikams. Nors savo skoniu, struktūra ir išvaizda su ir be antibiotikų auginta vištiena nesiskiria, tačiau be antibiotikų auginta mėsa laikoma maistingesne ir sveikatai palankesne dėl poros priežasčių.

„Esminė su ir be antibiotikų užaugintos vištienos maistinė vertė nesiskiria. Vištiena, pažymėta „užauginta be antibiotikų“ ženklu yra mėsa, priskiriama liesų mėsų rūšiai, turinti visas tas pačias maistines medžiagas, kaip ir įprasta vištiena. Žinoma, auginant natūraliai, šeriant kokybiškesniais lesalais ir paukščiui nesergant bei jam negaunant antibiotikų, mėsos kokybė, tikėtina, bus geresnė. Be to, papildomų ir mėsoje nebūtinų medžiagų tokioje paukštienoje yra mažiau, nes laikomasi griežtesnių higienos ir biosaugos reikalavimų. Į tai ypač svarbu atsižvelgti, perkant vištieną vaikams, mat jų mityboje neturėtų būti organizmui galinčių pakenkti medžiagų“, – sako dr. E. Gavelienė.

Gydytoja pataria atkreipti dėmesį ir į tai, kad ne visuomet ant produktų pakuočių matomi užrašai yra tikslūs: „Ne visi vištienos produktai, kurių etiketėse matome „skambius užrašus“ apie jų naudą sveikatai tokie ir yra. Svarbu pasitikrinti produktų etiketes ir informaciją,  maistingumo deklaraciją bei priedų sąrašą, kad būtumėte tikri, jog pasirinktas produktas iš tiesų yra palankus sveikatai.“

Parduoda tik sertifikuotą produkciją

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad visoje Lietuvoje jų prekybos vietose parduodama vištiena yra kokybiška, užauginta patikimų ūkių, kurie paukščių auginimo metu laikosi aukštų standartų.

„Pastebime, jog mūsų pirkėjai skiria didelį dėmesį savo ir artimųjų sveikatai bei domisi sveikatai palankesne mityba. Tai rodo ir mūsų ekologiškos prekių linijos „I Love Eco“ pardavimų augimai, ir „Rinkis Sveikiau“ ženklu pažymėtų prekių poreikis. Kalbant apie paukštieną, visiems mūsų kulinarų marinuotiems vištienos gaminiams naudojama tik paukštiena be antibiotikų. Pirkėjai gali įsigyti ir fasuotos vištienos be antibiotikų, pažymėtos mūsų privačiomis „Rimi Greatlife“ etiketėmis“, – pasakoja O. Suchočeva.

Šviežumą siūlo tikrinti trimis juslėmis

Renkantis šviežią paukštieną, specialistė pataria pasinaudoti pagrindinėmis juslėmis: rega, uosle ir lytėjimu. „Vištienos šviežumą pirmiausia galima įvertinti vizualiai ją apžiūrėjus: paukštiena turėtų būti rausva, be pastebimų sumušimų, kraujo dėmių, nešvarumų ar gleivių. Jos kvapas turėtų būti malonus, neaitrus, o odelė – stangri, išlaikyti pirminę formą palietus. Perkant supakuotą produktą įvertinti juslėmis gali būti sunkiau, bet svarbu patikrinti, kad pakuotė būtų sandari, nepažeista“, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

„Rimi“ komercijos operacijų vadovė pastebi, kad didžiausia rizika, kuri gali pakenkti prekybos centruose įsigytos paukštienos kokybei – netinkamos jos laikymo sąlygos, gabenant namo ar laikant šaldytuve.

„Namuose paukštiena bei jos gaminiai turėtų būti laikomi šaldytuve, ne aukštesnėje nei 4 °C temperatūroje. Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas ir paukštienos galiojimo terminui. Vasaros metu dar labai svarbus temperatūrinio režimo palaikymas, mat keliaujant namo šiltame automobilyje paukštiena gali prašvinkti labai greitai. Kad taip nenutiktų rekomenduočiau vištienos transportavimui naudoti šaltkrepšį arba specialių termoizoliacinį krepšelį“, – pataria O. Suchočeva.

Įsigyjantiems paukštieną specialistė rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į specialias akcijas. Šią savaitę (07 25–31 d.) fizinėse ir elektroninėse „Rimi“ parduotuvėse šviežių broilerių blauzdelių be sąnario ir užaugintų be antibiotikų galima įsigyti net 50 proc. pigiau.

0 0 balsų
Įvertinimas
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Temos
Produktai
Patarimai
Specialistai
Dovanos