Produktai su jūros dumbliais, ryžių makaronai ar marinuotas imbieras Lietuvoje jau ne egzotika – lietuviai mielai deda juos į pirkinių krepšelius kasdienio meniu paįvairinimui. O suteikti azijietiško prieskonio patiekalams visai nesudėtinga – keletas ryškaus skonio padažų, neįprasti makaronai, šlakelis kokoso grietinėlės. „Maxima“ kviečia išbandyti kelis madingus receptus ir mėgautis įvairove.

Štai „TikTok“ socialiniame tinkle išpopuliarėjo receptas, kaip azijietiškų skonio natų suteikti paprasčiausiam pusryčių kiaušiniui ­– jį reikia kepti ant iš Kinijos kilusio „Spicy Chilli Crisp“ aliejaus, kuris gaminamas čili dribsnius, česnaką ir įvairius prieskonius kepant sezamo aliejuje iki traškumo. Šis receptas yra dar vienas pavyzdys, kaip paprasta keliauti po pasaulį virtuvėje.

Pasak Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorės, lietuviams tikrai dar nenusibodo gaminti sušius – jiems reikalingi ingredientai yra vieni perkamiausių Azijos skonių skyriaus produktų. Vis dėlto pirkėjų pomėgiai ir poreikiai plečiasi: per kelis pastaruosius metus keliskart išaugo kokosų pieno ir grietinėlės paklausa, auga pirkėjų susidomėjimas žaliuoju arba raudonuoju kariu,  populiarūs ir „Teriyaki“ bei „Pad Thai” padažai.

„Lietuviai daug keliauja, yra smalsūs bei atviri naujiems skoniams ir, panašu, kad mėgina atgaminti kulinarinius įspūdžius savo virtuvėse. Reaguodami į pirkėjų pomėgius, plečiame Azijos virtuvei būdingų produktų asortimentą – vien makaronų pasiūlą pernai padidinome pustrečio karto. Beje, greitai paruošiami azijietiško stiliaus makaronai – stikliniai, ryžių, kiaušininiai, skirti gaminti  ramenui – pirkėjams tapo tikru atradimu, jų pardavimai nuolat auga. Azijietiški makaronai ir padažai yra vieni perkamiausių produktų per šiuo metu mūsų parduotuvėse vykstančias Pasaulio skonių dienas – tai ilgo galiojimo prekės, kurias labai racionalu pirkti sulaukus nuolaidų“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Nuo makaronų pakelyje iki gardaus rameno

Greitai paruošiama azijietiško stiliaus makaronų sriuba pakelyje pora pastarųjų metų yra viena iš pirkėjų favoričių Azijos produktų lentynoje. Kad šis produktas nevirstų neišraiškingu „greitmaisčiu“, tereikia šiek tiek papildomų ingredientų ir truputėlio papildomo laiko. Azijos šalyse tokios greitai paruošiamos sriubos yra labai populiarios, tačiau nėra valgomos vien užpylus karštu vandeniu – jas įprasta pagardinti įvairiais priedais, taip suteikiant skonio, maistingumo ir malonumo valgant pilnavertį patiekalą.

Tam puikiai tinka tradicinės daržovės – česnakai, svogūnai, morkos, svogūnų laiškai, pakepti sezamų aliejuje. Niekada nesuklysite pakepę šviežio susmulkinto imbiero. Galima naudoti pačius įvairiausius Azijos virtuvėje mėgstamus ingredientus kaip „Sriracha“, austrių, žuvies ar sojos padažai, fermentuotos daržovės kimchi, o sotumo suteiks tofu sūrio kubeliai, edamame pupelės, kelias minutes pakeptos krevetės  ar perpiet nesuvalgyti vištienos  likučiai.

Prekybos tinklas „Maxima” siūlo kelias Azijos virtuvės įkvėptas patiekalų idėjas, kai norisi nenuobodžios vakarienės:

Kvapnus ir lengvas ramenas

Reikės: 1 pakuotės greitai paruošiamų azijietiško stiliaus makaronų (vietoj pakuotėje esančio prieskonių pakelio galima naudoti 1 puodelį daržovių ar jautienos sultinio), šaukšto sezamų aliejaus kepimui, 1 skiltelės česnako, pusės šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero, saujos pjaustytų rudųjų pievagrybių, 1 puodelio vandens, saujos šviežių špinatų lapų, 1 didelio kiaušinio, aitriųjų paprikų padažo „Sriracha” pagal skonį ir pjaustytų laiškinių svogūnų.

Gaminame: Į nedidelį puodą supilkite aliejų, jį įkaitinkite, dėkite česnaką bei imbierą ir ant nedidelės kaitros kepinkite apie minutę. Sudėkite griežinėliais pjaustytus grybus ir troškinkite dar apie minutę. Supilkite sultinį ir vandenį, užvirinkite. Sudėkite nevirtus makaronus, virkite apie 3 minutes, kol suminkštės. Tada įmaišykite špinatus ir sumažinkite ugnį iki minimumo. Į sultinį įmuškite kiaušinį ir leiskite pastovėti maždaug šešias minutes arba tol, kol kiaušinių baltymai išvirs, o trynys nebebus skystas. Supilkite sriubą į dubenėlius, užpilkite „Sriracha” ir pagardinkite laiškiniais svogūnais. Jeigu norite sotesnio patiekalo, pridėkite keptos ar virtos paukštienos, tinka lengvai pakepta arba tiesiog sūdyta lašiša, krevetės.

„TikTok” išpopuliarėjęs lašišos ir ryžių dubuo

Reikės: 1 keptos lašišos filė, pusės puodelio virtų ryžių (galima naudoti likučius), 1 avokado, 1 ledo kubelio, jūros dumblių lakštų, sojos padažo, „Srirachos” padažo, „Srirachos” majonezo pagal skonį ir kimchi bei jūros dumblių lakštų patiekimui.

Gaminame: Iškeptą lašišos filė susmulkinkite – galite smulkinti tiesiog šakute dubenėlyje. Ryžius suberkite tiesiai ant lašišos, į jų vidurį įsprauskite ledo kubelį, uždenkite popieriniu rankšluosčiu ir pašildykite mikrobangų krosnelėje kelias minutes. Išimkite dubenį iš mikrobangų krosnelės ir išmeskite likusį ledą. Pagardinkite padažais, uždėkite pjaustyto avokado ir kimchi. Galite ragauti šakute arba vynioti į jūros dumblių lakštus ir valgyti rankomis.

Traškūs ryžių popieriaus suktinukai

Reikės: 1 puodelio smulkiai tarkuoto morkų ir kopūstų mišinio, saujos smulkiai pjaustytų šitake grybų, 1 šaukšto tarkuoto imbiero,  2 skiltelių smulkinto česnako, laiškinių svogūnų, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų sezamų aliejaus, druskos pagal skonį, 8 apvalių ryžių popieriaus lakštų ir saldžiarūgščio padažo mirkymui.

Gaminame: Įkaitinkite didelę keptuvę ant vidutinės ugnies, įpilkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Česnaką, imbierą ir laiškinius svogūnus pakepinkite su žiupsneliu druskos. Sudėkite kopūstų salotų mišinį su šitake, pagardinkite druska  ir sezamo aliejumi. Kepinkite kol daržovės šiek tiek suminkštės, bet vis dar liks traškios – apie 3 minutes. Atidėkite mišinį į šalį, kad atvėstų iki kambario temperatūros.

Pamerkite ryžių popierių į didelį dubenį šalto vandens vos kelioms sekundėms, kad jis vis dar liktų gana tvirtas. Į ryžių popieriaus lapo vidurį dėkite šiek tiek daugiau nei 1 valgomąjį šaukštą įdaro ir pradėkite sukti. Pirmiausia užlenkite lakštą iš apačios, tada abu šonus ir vyniokite nuo savęs kol gausis gražios formos suktinukas. Kepkite keptuvėje ant aliejaus iš abiejų pusių, maždaug po 3 minutes, kol taps auksinės rudos spalvos ir traškūs. Patiekite su saldžiarūgščiu padažu.

Pajūryje dirbančios vaistininkės patarimai: poilsiaujant svarbu nepamiršti saiko ir vandens

Pajūryje dirbančios vaistininkės patarimai: poilsiaujant svarbu nepamiršti saiko ir vandens

Kaip elgtis, kad poilsiaujant prie Baltijos jūros netektų susidurti su mažesniais ar didesniais negalavimais? Pajūryje veikiančios vaistinės vaistininkai…

Nuo senovės tradicijų iki šiandienos inovacijų: kaip namuose gamintus ledus paversti sveiku desertu?

Nuo senovės tradicijų iki šiandienos inovacijų: kaip namuose gamintus ledus paversti sveiku desertu?

Ledai – vienas populiariausių pasaulio desertų. „World Population Review“ duomenimis, daugiausiai ledų yra suvartojama Naujojoje Zelandijoje. Vidutiniškai per metus…

Tobulumo siekis – ne visada naudingas: psichologė įspėja, kokią žalą gali daryti perfekcionizmas

Tobulumo siekis – ne visada naudingas: psichologė įspėja, kokią žalą gali daryti perfekcionizmas

Justina Antropik Rekomenduojamas produktas Black Stuff fulvio rūgšties turtingos kapsules 90 kapsulių 3 mėn. kursas Pokalbis su Justina…

0 0 balsų
Įvertinimas
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Temos
Patarimai
Renginiai
Akcija!