Ne paslaptis, kad daugelis kokoso skonį įvardija kaip malonų, juo galima praturtini pačius įvairiausius patiekalus: nuo sriubų iki desertų. Priklausomai nuo patiekalo pobūdžio galima pritaikyti ir kokoso formą – vandenį, minkštimą ar drožles. Vis dėlto, mitybos specialistė primena, kad tai yra daug kalorijų turintis produktas, dėl to reikėtų vadovautis saiko principu.
Iš kokoso likučių pasigaminkite drožlių
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog kartais patiekalų gamyboje neprisireikia viso kokoso, tad iš jo likučių visuomet galima pasigaminti drožlių, kurios tampa puikiu pagardu košėms, desertams, trintiems kokteiliams bei kitiems patiekalams – tokiu būdu bus išvengta ir bereikalingo maisto švaistymo.
„Norėdami pasigaminti kokoso drožlių iš pradžių aštriu peiliu supjaustykite jo minkštimą. Tuomet paskleiskite kokosų gabalėlius ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir kepkite įkaitintoje 175 °C orkaitėje apie 5–10 min. arba kol drožlės taps aukso spalvos. Taip pat kepant retkarčiais pamaišykite drožles, kad jos tolygiai apkeptų. Iškepus leiskite joms atvėsti, o vėliau galėsite mėgautis namų gamybos pagardu, kuris taps puikiu pagrindinių patiekalų ir desertų akcentu“, – rekomenduoja O. Suchočeva.
Kaip išsirinkti gardžiausią ir šviežiausią kokosą?
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė pažymi, kad geriausią kokosą išsirinksite, jei atidžiai apžiūrėsite jo kevalą, patikrinsite svorį bei atliksite mini skambesio testą: „Ieškokite kokosų su švariu, nepažeistu kevalu. Riešutas turėtų būti sunkus – tai rodo, kad jame yra daug vandens ir minkštimo. Taip pat galite priglaudę prie ausies švelniai jį pakratyti – turėtumėte išgirsti teliūskavimą, kuris rodo, kad viduje yra skysčio – tai šviežumo ženklas. Dar vertėtų atsižvelgti į tai, kur laikomi kokosai. Jie turėtų būti padėti vėsioje, sausoje vietoje, kurios nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai ar didelis karštis. Tuo reikėtų vadovautis ir parsinešus kokosą į namus: skirkite jam vėsią ir tamsią vietą, kad kuo ilgiau išliktų šviežias.“
Ekspertė priduria, kad nors ne visada, tačiau galima pastebėti kokoso kvapą: jis turėtų būti subtilus ir saldokas. O norint planuoti patiekalų gamybą su šiuo egzotiniu riešutu, O. Suchočevos teigimu, verta apsilankyti www.rimi.lt bei naudotis „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Be to, ekspertė primena, kad šią savaitę yra puiki proga sutaupyti išsiilgusiems gomurį kutenančio kokosų skonio ir „Raffaelo“ saldainių įsigyti pigiau visose „Rimi“ parduotuvėse: spalio 5–8 d., aktyvavus specialų 49 proc. nuolaidos kuponą, 150 g šių saldainių kainuos vos 1,99 eur.
Kviečiame pasilepinti įspūdingu „Raffaelo“ tortu: įspūdį padarysite net ir didžiausiems smaližiams.
RECEPTAS
„Raffaelo“ tortas
Migdoliniam biskvitui reikės:
180 g universalių miltų;
90 g migdolų miltų;
10 g kepimo miltelių;
4 g druskos;
170 g kambario temperatūros nesūdyto sviesto;
300 g granuliuoto cukraus;
3 vnt. didelių kiaušinių;
5 ml vanilės;
1 ml migdolų ekstrakto;
180 ml kambario temperatūros pieno;
Kokosų pertepimo kremui reikės (pasigaminkite iš anksto):
240 ml kokosų pieno, konservuoto, gerai suplakto arba išplakto iki vientisos masės;
10 ml vanilės;
2 v. š. kukurūzų krakmolo;
3 v. š. granuliuoto cukraus;
1 vnt. didelio kiaušinio trynio.
Kokosiniam glaistui reikės:
5 cnt. didelių kiaušinių baltymų;
300 g granuliuoto cukraus;
340 g nesūdyto kambario temperatūros sviesto;
3–4 v. š. kokosų pieno miltelių;
1–2 lašų migdolų ekstrakto.
Papuošimui reikės:
30 g pjaustytų migdolų;
Šiek tiek kokosų drožlių;
„Raffaello“ saldainių.
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros.
- Ištepkite riebalais ir miltais tris 15 cm pyrago formas ir išklokite jas kepimo popieriumi.
- Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite universalius miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius ir druską. Mišinį atidėkite į šalį.
- Pasigaminkite kremą: vidutiniu greičiu suplakite kartu sviestą ir cukrų, kol masė taps puri.
- Sumažinkite plakiklio greitį ir įmaišykite kiaušinius bei vanilę. Paskui po truputį plakant suberkite miltų mišinį.
- Gautą tešlą supilkite į pyrago formas ir kepkite maždaug 35 minutes arba kol į vidurį įkištas dantų krapštukas bus nebeaplipęs.
- Kai iškeps, biskvitus palikite 10 minučių atvėsti, paskui juos išverskite iš formos, kad visiškai atvėstų.
- Pasigaminkite kokosinį kremą: į vidutinio dydžio puodą supilkite kokosų pieną ir vanilę. Laikykite puodą ant didelės ugnies dažnai maišydami, kol pradės virti. Paskui nuimkite nuo ugnies.
- Tada vidutiniame dubenyje suplakite cukrų, krakmolą, kiaušinio trynius. Kai tai padarysite, gretai plakant, karštą pieną lėtai supilkite į kiaušinių mišinį.
- Paskui perpilkite mišinį į puodą ir nuolat plakdami virkite ant didelės ugnies, kol jis sutirštės ir užvirs.
- Mišinį perkoškite per sietelį į nedidelį dubenėlį. Plastikinę plėvelę uždėkite tiesiai ant kremo, kad nesusidarytų odelė. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, tada porai valandų įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
- Pasigaminkite glaistą: į maišytuvą sudėkite kiaušinių baltymus ir cukrų. Plakite, kol masė sustangrės.
- Pastatykite dubenį su gautu mišiniu virš puodo su verdančiu vandeniu ir nuolat maišykite, kol mišinys taps karštas ir nebebus grūdėtas.
- Tuomet dar masę paplakite vidutinio stiprumo greičiu, kol ji taps standi ir atvės (dubuo nebebus šiltas liečiant).
- Pamažu sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir maišykite iki vientisos masės. Tuomet į ją pridėkite kokosų pieno miltelių.
- Surinkite tortą: dėkite vieną biskvito sluoksnį ant torto padėklo arba serviravimo lėkštės.
- Biskvitą plonai ištepkite kremu, pabarstykite maždaug 2 šaukštais pjaustytų migdolų. Ta pati pakartokite su kitu sluoksniu.
- Ant viršaus uždėkite paskutinį pyrago sluoksnį ir aptepkite glaistu. Tada tortą dėkite į šaldytuvą 20 minučių.
- Ištraukę tortą iš šaldytuvo papuoškite jį pjaustytais migdolais, kokosų drožlėmis ir „Raffaelo“ saldainiais.
Skanaus!